Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-09@12:37:57 GMT

جلوه دسته عزاداری در حسینیه‌ی اعظم زنجان

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۲۰۷۲

جلوه دسته عزاداری در حسینیه‌ی اعظم زنجان

سعید طاوسی مسرور مدرس و پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع گفت: عزاداری در شهر زنجان با یک حسینیه گره خورده و نمی‌شود که به عزاداری امام حسین (ع) در این شهر اشاره کنیم و نام این حسینیه به میان نیاید و آن حسینیه‌ی اعظم زنجان است که مشهورترین مکان مذهبی این شهر محسوب می‌شود، درخروجی شهر زنجان به سمت تبریز و بیجار این بنای مذهبی که در ساخت آن از حرم امام حسین (ع) الگو برداری شده جلوه می‌کند، شهرت حسینیه اعظم زنجان از امامزاده ابراهیم زنجان بیشتر است و افراد بسیار زیادی برای عزاداری در این محل جمع می‌شوند، نه تنها زنجانی‌ها برای عزاداری سیدالشهدا در خیابان‌های منتهی به حسینیه اعظم گرد هم می‌آیند بلکه حتی از شهر‌های دیگر خصوصا ترک زبانان به حسینیه‌ی اعظم زنجان می‌آیند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته طاوسی دسته‌های عزاداری مهم دیگری هم در زنجان وجود دارند که هر چند عظمت و شکوه دسته حسینیه اعظم را ندارند، اما قابل توجه هستند، دسته احمدیه، فاطمیه فیضیه، دسته عباسیه که نام دیگر دسته عباسیه دسته چلچراغ است جزو سایر دسته‌های عزاداری شهر زنجان محسوب می‌شوند، سه جلوه نمادین دسته چلچراغ به یاد هفتاد و دو شهید کربلا، اسارت شیرزن کربلا حضرت زینب (س) و حجله حضرت عباس (ع) روشن می‌شود.

طاوسی گفت: یکی از دسته‌های عزاداری زینبیه است این دسته در یازدهم محرم به مناسبت شب سومین روز شهادت امام حسین برگزار می‌شود و نیمی از جمعیت را بانوان تشکیل می‌دهند، در این دسته فریاد یا حسین یا حسین سر داده می‌شود و دسته عزاداری زینبیه زنجان هم مانند دسته عزاداری حسینیه اعظم زنجان شاهد نذورات زیادی مانند وجوهات نقدی، غیر نقدی و قربانی است.

به گفته طاوسی قدمت حسینه‌ی زنجان دست کم به دوره‌ی نادر شاه افشار برمی گردد و یک بنای وقفی محسوب می‌شود، این حسینیه ازهمان دوره‌ی افشار تا به امروز به جز مقطعی در دوره‌ی رضاخان که موقتا برای مدتی به دلیل فشار‌های رژیم‌های پهلوی برای عزاداری تعطیل شده بود، فعال بوده است.

این مدرس تاریخ تشیع گفت: بعد از دوره رضا شاه این حسینیه مجددا بازگشایی می‌شود و فعالیتش را از سر می‌گیرد، و از آن زمان تا به امروز به ویژه پس از پیروزی انقلاب حسینیه اعظم توسعه پیدا کرده و امروزه بیش از ۱۲ هزار متر مربع مساحت دارد، که امکانات متعددی از جمله فضای فرهنگی، مذهبی، درمانی، خدماتی مانند شبستان‌ها، کتابخانه، دارشفا، صندوق قرض الحسنه را شامل می‌شود.

او می‌گوید: کتابخانه تخصصی امام حسین (ع) در شهر قم مستقر بوده و خاصه آثار مربوط به این حضرت را به زبان‌های مختلف گردآوری کرده بوده به طور کامل در سال‌های گذشته به حسینیه اعظم زنجان منتقل شده است، این حسینیه در مناسبت مختلف مذهبی سال برنامه‌های فرهنگی، مذهبی متنوعی را برگزار می‌کند، اما شهرت اصلی اش به جهت دسته بزرگ عزاداری است.

طاوسی گفت: هر ساله در عصر روز هشتم محرم یعنی شب تاسوعای حسینی در حسینیه و خیابان‌های اطراف مراسم سوگواری برگزار می‌شود، حرکت این دسته معمولا از حسینیه شروع و در آغاز شب در امامزاده ابراهیم به پایان می‌رسد، این دسته که بزرگترین دسته عزاداری در ایران محسوب می‌شود در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ به عنوان دهمین میراث معنوی ایران به ثبت رسیده است.

این مدرس تاریخ تشیع گفت: هشتم محرم در زنجان به یوم البلفضل و یوم عباس معروف است در حالی که در جا‌های دیگر بیشتر روز نهم محرم یعنی تاسوعا با نام حضرت عباس (ع) گره خورده، قربانی کردن در یوم عباس در شهر زنجان یکی از آیین‌هایی است که محوریت دارد و سابقه آن به سال ۱۳۲۸ هجری شمسی برمی گردد، در این سال ۴ راس گوسفند در مسیر دسته عزاداران حسینیه اعظم قربانی شد، به تدریج هر سال به تعداد قربانی‌ها افزوده شد تا جایی که طبق آمار متولیان حسینیه درسال ۵۲ شمسی ۳۵۰ راس، سال ۸۳، ۶۴۰۰ راس، سال ۸۹ به بیش از ۱۲ هزار راس رسیده است.

به گفته طاوسی حسینیه اعظم بعد از قربانگاه منا در مکه بزرگترین قربانگاه جهان اسلام محسوب می‌شود، اطعام عزاداران یکی از نکاتی است در مراسم عزاداری حسینیه اعظم زنجان وجود دارد، طبیعتا از گوشت‌های قربانی برای اطعام عزاداران و توزیع در بین مستحقان و خانواده‌های نیازمند استفاده می‌شود.

او می‌گوید: اطعام و نذری دادن از آداب و مسائل جدی عزاداری در شهر زنجان است که مردم این شهر توجه جدی به آن دارند در بحث اطعام از اقسام خوراکی‌ها همانند پخش آب بین عزادران، توزیع خرما، آش و یک حلوای مخصوص که پختش زمان بر است دیده شده است؛ و همین طور در کنار نذر‌های غیر خوراکی باید به نذر شمع در زنجان اشاره کرد.

طاوسی گفت: نذری در زنجان منحصر به اطعام نیست، نذر شمع، نذر پیراهن و پارچه مشکی در دسته نذر‌های غیر خوراکی قرار می‌گیرند، همچنین نذر سیاه پوشی در زنجان مرسوم است که برخی افراد نذرمی کنند ۴۰ روز یعنی از آغاز محرم تا اربعین سیاه بپوشند و برخی از مادران بر تن فرزندان کوچک خود لباس مشکی می‌پوشانند.

به گفته طاوسی رجز خوانی از جمله آیین‌هایی است که در عزاداری زنجان دیده می‌شود، عزاداران رجز‌هایی را به یاد رجز‌های روز عاشورا تکرار می‌کنند، همچنین از دیگر آیین‌های سنتی عزاداری زنجان تعزیه است که در ارمغان خانه‌ی زنجان همه سال برگزار می‌شود و افراد زیادی از آن استقبال می‌کنند.

این مدرس تاریخ تشیع گفت: به جهت اهمییت دسته‌های مختلف عزاداری زنجان گاهی مطرح‌ترین مداحان کشوری در آنجا حضور پیدا می‌کنند خصوصا مداحان ترک زبان که از بین آن‌ها در واقع می‌توانیم به زنده سلیم موذن زاده اشاره کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سنت عزاداری سیدالشهدا شهر زنجان حسینیه اعظم زنجان آیین سیاه پوشی حسینیه اعظم زنجان دسته عزاداری محسوب می شود شهر زنجان تشیع گفت ی زنجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۲۰۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی هیات انتخاب جشنواره تئاتر ایثار/ جدول اجرا‌ها منتشر شد

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، سعید کاظمیان، سیامک موسوی و مهدی نصیری در بخش صحنه‌ای و شهرام کرمی، سعید کاظمیان و عادل کروشاوی در بخش خیابانی هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار، کار انتخاب آثار متقاضی برای حضور در مرحله نهایی و رقابتی این دوره از جشنواره را عهده‌دار بودند.

بر اساس ارزیابی هیات انتخاب هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار، ۸ اثر در بخش صحنه‌ای و ۱۰ اثر در بخش خیابانی این دوره از جشنواره اجرا و به رقابت با یکدیگر می‌پردازند.

همچنین دبیرخانه هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار نیز جدول اجرا‌های این دوره از جشنواره را منتشر کرد.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار با حضور هنرمندانی از سراسر کشور و به همت اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان و همکاری و همراهی دستگاه‌های اجرایی استان، با هدف تبیین ارزش‌های والای انسانی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت برگزار می‌شود.

«جلوه‌های ایثار و شهادت در دوران انقلاب و دفاع مقدس»، «جلوه‌های ایثار و شهادت در زندگینامه شهدا، ایثارگران، شهدای محور مقاومت (شهدای مدافع حرم)، شهدای امنیت، سبک زندگی ایثارگرانه و ایثار اجتماعی در دوران معاصر»، «جلوه‌های ایثار و از خودگذشتگی همسران معظم جانبازان، آزادگان و خانواده‌های معظم شهدا در دوره معاصر» و «جلوه‌های ایثار و شهادت در مقاطع مختلف تاریخی به خصوص تاریخ معاصر انقلاب» از مهمترین موضوعات این دوره از جشنواره است.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار با دبیری محمد کرم‌الهی در ۲ بخش صحنه‌ای و خیابانی از روز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ به مدت ۴ روز در تالار فخرالدین اسعد گرگانی برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فیلم/جلوه هایی از استقبال حماسی مردم قم از رئیس جمهور
  • معرفی هیات انتخاب جشنواره تئاتر ایثار/ جدول اجرا‌ها منتشر شد
  • آغاز ساخت حسینیه و مرکز فرهنگی گلزار شهدای بردسکن پس از ۲۰ سال
  • اعتراض دانشجویان به تعطیلی ۲۳ ماهه مسجد دانشگاه شریف
  • منتظر فیلم برنده بهترین جلوه‌های ویژه اسکار باشید
  • وعده صادق جلوه بسیار روشنی از عقلانیت انقلابی
  • وعده صادق نشان داد یک ایران قوی می‌تواند گزینه نظامی را از روی میز حذف کند
  • عملیات وعده صادق احساس غرور ملی و اجماع‌ساز بود/ میز مذاکره را هیچ‌گاه ترک نکردیم
  • عملیات وعده صادق احساس غرور ملی و اجماع‌ساز بود
  • هوشمندی سیاسی جلوه دیگری از قدرت میدانی مقاومت است